Još malo o najčešćim (i neobičnim) sastojcima u tvom parfemu

Kad pregledavaš police s parfemima, jedino što možeš odmah saznati je kako bočica izgleda, što ti, naravno, ništa ne govori.

Osim mirisanja samog parfema, možeš pogledati i ambalažu na kojoj je ispisan sastav parfema. No, tu je sad drugi dio ‘problema’ – za neke sastojke nikad nisi čula ili jesi, ali ne znaš što su. Tako na kraju odustaneš od isprobavanja novog mirisa i vratiš se onom koji ti je već dosadio.

Kako bi izbjegla takvu situaciju, želimo te oboružati znanjem. Stoga ti donosimo drugi dio članka o najčešćim sastojcima u parfemima – možda je baš jedan od njih tvoj novi najdraži miris.

  • Vetiver, bergamot, tonka… Što su i koja je njihova uloga u parfemima?

JANTAR – Simbioza svega najljepšeg

Suprotno uvriježenom mišljenju, jantar je “izmišljena” parfumerijska nota. Radi se o mješavini sastojaka koji opisuju topao, puderasti, slatki miris.

Sastoji se od prirodnih i sintetičkih sastojaka kao što su vanilija, pačuli, labdanum, stiraks, benzoin i još nekoliko. Koristi se za stvaranje orijentalnih mirisa koji prenose bogat, začinski i puderasti osjećaj.

Osjeti slasni finish ušećerene ambre u ovom parfemu!

BENZOIN – Sjediš na čelu stola s čašom viskija u ruci

Benzoin je smola koja se izbacuje iz stabla kada se kora namjerno ošteti. Benzoinska smola je još jedan sastojak koji rekreira miris jantara sa slasnim dimljenim balzamičnim notama. S naznakama vanilije, benzoin je biljna smola iz kore stabla zvanog Styrax.

Benzoin koji se koristi u parfumeriji dolazi kao mali kameni kristal koji se prije upotrebe u formuli treba zagrijati i razrijediti u otapalu. Benzoin ima jak, slatkast miris, sličan vaniliji, s više balzamičke, začinske, životinjske, pomalo zagorene note.

To je sjajan sastojak za usporavanje oslobađanja drugih aroma, što znači da zaista pomaže da tvoj miris traje dulje!

Ako voliš viski, možda će ti se svidjeti benzoin (ne za piti nego mirisati!) zahvaljujući njegovom smokey aspektu.

LABDANUM – Magična aroma

Ako tražiš prihvatljiviji i prirodniji jantar, labdanum je smola na biljnoj bazi koja nosi note jantara i češće se koristi u parfumeriji. Prije mnogo godina, labdanum se vadio iz kozje dlake. Naravno da se to više ne radi – sad se traže biljke koje su koze jele.

Labdanum je guma proizvedena od biljke Cistus Ladaniferus koja raste u mediteranskim zemljama. Prije nego što se može koristiti u parfemu, čvrstu smolu je potrebno zagrijati kako bi postala mekana i ljepljiva prije upotrebe u mirisima. Labdanumov miris je teži, balzamičan, karameliziran, sirupastog mirisa s blagim aromatičnim naglaskom.

Labdanum absolute je ljepljiva smeđa smola dobivena od grmova Cistus ladanifer i Cistus creticus, odnosno kamene ruže.

Zaroni u more aroma uz ovaj parfem.

Što znači “Provjerila BIPA“?

Oznaka “Provjerila BIPA” potvrđuje da su sva naša pravila naručivanja i procesi ostvareni. Ako imaš još pitanja oko parfema, bilo da se radi o odabiru i načinu korištenja ili o kriterijima koje parfem treba zadovoljiti prije nego što ga stavimo na naše police, posjeti našu edukativnu stranicu i saznaj odgovore na sva svoja pitanja (i više!).