Kako izgleda proces pripreme parfema?

Svi znamo uživati u prekrasnim mirisima koji se nalaze u ništa manje prekrasnim bočicama. Kada vidiš kako izgleda proces pripreme parfema, cijenit ćeš ih i uživati u njima još i više.

Zašto nosiš parfem?

Dobar parfem dio je svakodnevne rutine. Kada staviš parfem, sigurno ne razmišljaš o tome otkud on u toj bočici. Međutim, baš kao što ne razmišljaš o tome, ne razmišljaš vjerojatno ni o tome zašto nosiš parfem. Mnogi će reći da je to čista navika, ali činjenica je da su razlozi mnogobrojni. Od potrebe za podizanjem raspoloženja, preko želje da budeš negdje primijećena do buđenja starih uspomena. Sigurno se i tebi dogodilo da si stavila svoj omiljeni ljetni parfem u sred zime samo da se prisjetiš malo vrućih noći i ludih izlazaka.

Koji god da je razlog za nošenje parfema duboko u tebi, lijepo je znati proces kako on nastaje. Vjeruj, nakon toga ćeš još više cijeniti tu čarobnu bočicu i još čarobniju tekućinu koja je u njoj.

Za 15 ml potrebno je oko 600 ruža

Cvjetni, orijentalni, voćni, citrusni, vodeni… Iako se određeni parfemi nazivaju tako po njihovim najintenzivnijim notama, u većini parfema neizostavni su sastojak cvjetovi. Neki luksuzni brendovi čak imaju svoja cvjetna polja budući da žele biti sigurni da će kvaliteta biti vrhunska i konstantna, ali i da će količine cvjetnih esencija biti dostatne za njihove najmirisnije pripravke.

Naime, od cvijeća se najprije moraju dobiti esencijalna ulja. Potrebno je i nekoliko stotina, pa čak i tisuća cvjetova da bi se dobilo tek nekoliko mililitara ulja. Recimo, za bočicu parfema od 15 mililitara potrebno je ekstrahirati otprilike 600 ruža.

Međić

Dakle, prvi korak u pripremi parfema je nabavljanje sirovih sastojaka iz kojih se treba ekstrahirati esencija. Dolazak do esencijalnih ulja je poprilično mukotrpan. Prvo, u smislu da za malo ulja treba puno sirovine, a drugo što kvaliteta sirovina može doslovce varirati od sezone do sezone. Zato je vrlo važno raditi na kvaliteti sastojaka od trenutka kada su ti sastojci sjeme.

No, zabava počinje kada na red dođe kombiniranje svih sastojaka. Neki se parfemi razvijaju i po nekoliko godina prije nego se dođe do idealne formule. Kada se dođe do savršenog mirisnog koktela, vrijeme je za dodavanje alkohola. O tome koliko se alkohola doda u formulu, ovisi hoće li parfem dobiti etiketu eau de cologne, eau de perfume ili pak eau de toilette. Dakle, kada se esencijalna ulja pomiješaju s alkoholom, vrijeme je pustiti upravo vremenu da odradi ostatak posla. Parfem treba ostati nekoliko mjeseci na mračnom i hladnom mjestu. Tijekom tog vremena alkohol i esencijalna ulja se trebaju sljubiti i stvoriti baš ono u čemu ćeš ti tako lijepo uživati.

Što biraš: perfume, toilette ili cologne?

Među ove tri kategorije parfema, eau de perfume je pripravak koji sadrži najmanje alkohola i u kojem se krije i do 40 posto esencijalnih ulja. Međutim, to nipošto ne znači da je on nužno najbolji. Iako je u eau de cologne najviše alkohola, kada vidiš kako takvi parfemi mogu biti postojani i kako se lijepo mogu osjetiti svi mirisni sastojci, itekako će ti se svidjeti. Jedan takav parfem je i Tommy Hilfiger Girl Summer Cologne koji će biti idealan odabir za ove toplije dane koje svi priželjkujemo.

Što se tiče eau de perfume, onda ti za ovu sezonu preporučujemo aromatični Joop All About Eve. Senzualan miris u kojem se savršeno dobro slažu note jabuke i zavodljivog jasmina. Ako pak za sebe želiš eau de toilette, uvijek je dobar odabir jedan evergreenCalvin Klein One.