Kako odabrati parfem prema osobnosti?

Kako to da se jedan parfem tebi sviđa, a tvojoj najboljoj prijateljici ne?
Dio odgovora leži u onoj da se o ukusima ne raspravlja, a dio u tome da su mirisne preferencije toliko individualne i povezane s osobnošću. Pročitaj kratak vodič o tome kako kome birati parfeme.

Kada biraš parfem, i sama si vođena različitim motivima. To može biti zato što ti se zaista sviđa, ali često parfem možeš odabrati zbog nekih dubljih emocionalnih razloga. Recimo, možda si fan cvjetnih parfema, ali ćeš odabrati baš neki citrusni zato što te podsjeća na neki događaj, osobu, odnosno uspomenu. Takve stvari su jače i od ucrtanih mirisnih preferencija.

I dok sama sebe tako katkad znaš iznenaditi, sigurno ti se ne da riskirati s odabirom kada parfem kupuješ drugoj osobi.

Zato evo nekoliko tipova ličnosti i nekoliko stilova koji vole točno određene mirisne note.

Prvi na redu su – klasičari. Klasičari djeluju u zacrtanim okvirima, a krasi ih profesionalizam i “neodskakanje” od bilo čega što nije uobičajeno. Za njih su idealni nježni, odmjereni i decentni cvjetni mirisi (jer ništa nije klasičnije od cvjetnog parfema). Jedan od takvih svakako je Elizabeth Arden 5th Avenue koji je s godinama postao sinonim za eleganciju.

Opuštene osobe, koje nije neobično vidjeti u vrećastim i “šlampavim” komadima odjeće, a koje pak uspiju nositi kao nitko drugi, žive jednim neopterećenim stilom života. Drvenasti i mrvicu topli parfemi preslika su njihova stila. Ako se takvim parfemima dodaju arome poput voća ili pak neka balzamična baza kao što je to ona od vanilije, to je parfem kao stvoren za njih.

Baš zato bi, primjerice, Chopard Casmir bio idealan za jednu opuštenu osobu. Njegova drvenasta orijentalnost upotpunjena breskvama, malinama i crnim ribizom odabir su s kojim ne možeš pogriješiti.

Svatko u društvu ima neku “drama queen” osobu. Ako je nekome potreban parfem koji će opustiti, onda su to sigurno baš te osobe. One su žustre, temperamentne, ali u dubini duše vrlo nježne i osjetljive (zato i planu brzo).

Ako imaš baš takvu prijateljicu i želiš joj pokloniti parfem, sigurno nećeš pogriješiti ako odabereš jedan od Yves Saint Laurent Opium parfema. Tu je svakako klasični “samo” Opium koji obiluje aromama bergamota, jasmina i mandarine, ali i Yves Saint Laurent Opium Black te Opium Black Floral Shock. Sva tri Opiuma su orijentalni parfemi koji slave žensku snagu, ljepotu, senzualnost i kao takvi idealni su za svaku temperamentnu damu.