Kako tvoj najdraži parfem miriše drugima

Parfem drugačije miriše na papiriću nego na tvojoj koži. Zato ga uvijek moraš isprobati prije kupnje. 

Možda si također primijetila da neki parfem divno miriše na tvojoj prijateljici, ali na tebi ostavlja potpuno drugačiji miris. Jesi li se ikada zapitala zašto i kako se to događa?

Korana i Hrvoje u BIPINOM mirisnom testu

Zamolili smo dvoje inspirativnih influencera i kreatora beauty i lifestyle sadržaja te velikih zaljubljenika u parfeme, Koranu Marović i Hrvoja Vukova da usporede miris svog najdražeg parfema na svojoj, a potom i na tuđoj koži. Njihova saznanja potkrijepili smo edukativnim činjenicama da bolje razumiješ parfeme i parfemski svijet. Nastavi čitati i postani prava mirisna profesionalka!

1. Koji vam je najdraži parfem i zašto? 

Korana: Moj najdraži parfem je zapravo jedan muški miris, Guerlainov Habit Rouge napravljen još davne 1965. godine, međutim isključivo u EDP verziji. Ovo je tipičan parfem kojega bih nazvala “mojim” mirisom – u bazi je drvenast, ima vrele začine (dakle, i pomalo orijentalan) i malo slatkoće – ali one maskuline.

Hrvoje: Kako se volim našaliti, kad se trebam opisati u tri riječi – ne ograničavaj me. Eto, to je i YSL LIBRE, moj najdraži parfem. Svojom nenametljivom, vrlo pamtljivom kompozicijom, imenom i dizajnom bočice je doslovno mirisni potpis mog života i svega onoga što ja jesam. Nisam još u ijednom dizajnerskom parfemu toliko uživao kao u YSL LIBRE. Zaista sam ga doživio vrlo osobnim manifestom… Jer on je sve ono što ja sanjam, ostvarujem i bivam. 

“Upravo tako s mirisima treba i biti. Tvoj najdraži miris treba predstavljati tebe i tvoj karakter. Ovdje saznaj kako odabrati parfem prema osobnosti!”

2. Kad i gdje ga najviše nanosite? 

K: Kao i sve ostale svoje parfeme – nosim ga prema raspoloženju. Dakle, podjednako ga nosim na večernje izlaske i spojeve, koliko i na poslovne sastanke. Ponekad se osjećam kao da je on potvrda da to što sam naumila, taj dan zasigurno mogu i izvesti!

H: YSL LIBRE sam nosio doslovno u svim prigodama i pokazao se sjajan mirisni partner i kad je trebalo podići samopouzdanje na poslovnom sastanku ili biti koketan na dejtu. Iskreno, uvijek dobijem kompliment za njega, i od muškaraca i od žena. Mudro ga apliciram na zapešća jer sam svjestan da puno gestikuliram pa da će svakim pokretom ruke doći do izražaja. Parfem nanosim primarno zbog sebe i ja u njemu uživam, ali teatralnost je dio mog karaktera i volim da i drugi uživaju u mom izboru parfema.

“Korana i Hrvoje znaju – parfem se voli zbog osjećaja, ne zbog mirisa – i točno znaju kad ga žele uza sebe. No, da bi taj miris potrajao, trebaš znati kako ga pravilno nanositi. Ovdje saznaj sve detalje.”

3. Kako ti on miriše kad ga naneseš na svoju kožu? Opiši ga što slikovitije možeš.

K: Na mojoj koži prije svega svakako ne miriše kao “muški” parfem. Osjeti se miks vanilije, ruže i sandalovine za koju vjerujem da mi generalno izvrsno stoji, a povrh toga osjeti se malo citrusa, cimeta i ambre. Djeluje classy, seksi, opijajuće, moćno, dominantno, femme fatale

H: YSL LIBRE u mirisnim sferama pomiruje sve ono što ja pomirujem u svom karakteru i na meni se razvija u tri smjera. Naranča, lavanda i na koncu vanilija s mošusom koja razvija mekoću, trajnost, ali i animalnost. Sve te note su načelno poprilično oprečne, ali i u balansu. 

“Bez obzira na miris koji prepoznaješ i toliko voliš, valja znati da se parfem na koži može mijenjati tijekom dana. Saznaj zašto je to tako!

4. Neka isti parfem nanese netko u tvojoj blizini – kako njima miriše?

K: Na mom zaručniku miriše vrlo slično kao i na meni, možda mrvicu više svježe! Zgodna priča, ovaj parfem otkrila sam upravo na njemu, onaj dan kada smo se upoznali. Vrlo sam osjetljiva na mirise i ako me neki zaludi na prvu, ne sramim se pitati sve o njemu i zapisati njegovo ime. Upravo to sam i napravila i vrlo brzo je prerastao u ono što bih se danas usudila reći moj signature miris. 

H: Nanijela ga je moja prijateljica. Ona nije inače preveliki ljubitelj parfema i načelno joj odgovaraju isključivo mošusne note. YSL LIBRE joj je miris koji joj odgovara, ali nismo baš sigurni da bi ga nosila učestalo, a pogotovo ne pasionirano kao ja. Generalno joj se parfem drugačije razvija nego meni što je i očekivano.

“Činjenica da jedan parfem može drugačije mirisati na različitim ljudima iako im se svima miris sviđa dovodi  u pitanje kako onda odabrati dobar parfem za drugu osobu. Postoji nekoliko trikova, a prvi je – zaboravi na ono što se tebi sviđa. Evo super vodič!

5. Jeste li primijetili da vam neki parfem bolje miriši po zimi nego ljeti i obrnuto? Čujete li puno takvih komentara i znate li zašto je to tako?

K: Razumijem neku kategorizaciju parfema po godišnjim dobima, ali osobno je ne volim raditi. Ono što ću uvijek tvrditi jest da ipak najbolje prate tvoje raspoloženje i emotivno stanje u tom periodu. Tako primjerice mislim da drvenasti parfemi mogu biti vrlo seksi na preplanuloj koži ljeti, a da prozračni mirisi zimi mogu odavati vrlo hladan i profesionalan dojam!

H: Osobno ne dijelim parfeme niti prema spolu niti prema godišnjem dobu niti prema bilo kojoj drugoj odrednici osim prema tome što mi u pojedinom trenutku odgovara. Tako i u svojoj kolekciji nemam parfemske kreacije “jednog smjera”. Treba biti svjestan da je puno faktora koji utječu na razvoj mirisnih nota, ali još više na doživljaj istih. Subjektivno je to i u toj različitosti doživljaja i leži ljepota. 

„Slažemo se! No kategoriziranje parfema po godišnjim dobima je najviše zbog “težine” mirisa i činjenice da s dolaskom toplijih dana najčešće imamo potrebu za “lakšim” parfemima. Postoji razlog za to, otkrij ga ovdje.“

6. Je li vam se ikad dogodilo da ste na pola bočice nekog vama super parfema i onda vam se najednom više ne sviđa? Što radite s takvim parfemima koje više ne nosite?

K: Iskreno, to mi se još uvijek nije dogodilo! Ako mi se parfem sviđa – sviđat će mi se i nadalje. Jest da imam faze “favorita” pa se neki miris protegne i na mjesec dana, no svi parfemi koje imam i volim naprosto ostaju na mojoj parfemskoj polici i prije ili kasnije ponovno završe na meni.

H: Parfeme trošim, usuđujem se reći, brže i više od uobičajenog tempa ostalih potrošača, a ako baš vidim da neki miris već dulje vremena ne koristim, rado među prijateljima poklonim te zalihe jer ne vidim preveliki smisao stajanja.

“Ne samo da parfemi odjednom mogu poprimiti neku čudnu notu svog prvotnog oblika, može doći i do različitih promjena u boji. A sve zbog nepravilnog čuvanja i skladištenja. Zato evo nekoliko savjeta s kojima ćeš izbjeći takve situacije.”

7. Koliko vam je važno kupovati parfeme na provjerenim lokacijama? Znate li kako prepoznati pravi parfem?

K: Smatram da je to iznimno važno. Parfemi su na kraju dana kemijski spojevi koji se, baš poput skincarea, mogu pokvariti i utoliko izazvati jako iritaciju. Za mene su provjerene lokacije one koje transparentno progovaraju o načinu odabira, nabave i skladištenja proizvoda i kod takvih preferiram kupovati. Kod prepoznavanja, bitno je znati razliku između parfema i toaletne vodice, no računam da parfemi najčešće mirišu intenzivnije, bogatije i  nekako punije.

H: Kupnja parfema na provjerenim lokacijama mi je iznimno važna. Primarno zbog zdravlja i kvalitete, a onda i zbog poštovanja naspram brenda i kreatora. Takve lokacije za mene su parfumerije i drogerije, shopovi za koje znam da imaju provjerenu distribucijsku mrežu i kontrolu proizvoda. Najviše volim taj fizički trenutak odlaska. Osim provjere putem batch koda, postoji cijeli niz detalja po pitanju brendinga i packinga (čep, pozicija loga) na koje s godinama iskustva obratim pozornost iako se s tim stvarima uopće niti ne bavim jer nemam razloga. Kupujem tamo gdje vjerujem i nesumnjivo je sve baš onako kako treba biti – originalno.

Što je “Provjerila BIPA”?

U BIPI brinemo da su sva pitanja naših kupaca odgovorena. Oznaka “Provjerila BIPA” potvrđuje da su sva naša pravila naručivanja i procesi ostvareni. Ako imaš još pitanja oko parfema, bilo da se radi o odabiru i načinu korištenja ili o kriterijima koje parfem treba zadovoljiti prije nego što ga stavimo na naše police, posjeti našu edukativnu stranicu i saznaj odgovore na sva svoja pitanja (i više!).