Kako pravilno čuvati parfeme i koje greške izbjegavati

Najbolji način za čuvanje parfema je taj da ih – sakriješ. Zbilja! Mračna i suha mjesta najbolja su skrovišta koja će tvom omiljenom parfemu produžiti vijek trajanja.

Ne samo da parfemi odjednom mogu poprimiti neku čudnu notu svog prvotnog oblika, nego može doći i do različitih promjena u boji. A sve zbog nepravilnog čuvanja i skladištenja. Zato evo nekoliko savjeta s kojima ćeš izbjeći takve neugodne situacije.

Čuvaj bočicu zatvorenu sve do prvog šprica

Što kasnije otvoriš parfem, duže će ti trajati. Posebice to vrijedi za one posebne parfeme koje svatko od nas čuva samo za specijalne prilike. Naime, jednom kada otvoriš svoju bočicu, njezin će se sadržaj pomiješati s kisikom. Kako trošiš parfem, više kisika ulazi u bočicu, a to mu mijenja miris.

Spremi parfem na mračno mjesto

Bočice parfema često su same po sebi prava mala umjetnička djela. Zato ih često čuvaš u sobi kao dekoraciju. Još ako imaš neku kristalnu bočicu pa kada je dodirnu sunčeve zrake, ona napravi pravi mali light show u sobi. Koliko god da je to prelijepo, toliko je i štetno za tvoj parfem. Strpi se dok ga ne potrošiš, a onda neka ti bočica stoji za ukras.

Većina mirisnih tekućina, odnosno parfema, takvog je sadržaja da je osjetljiva na svjetlost. Svjetlost može narušiti DNA tvog parfema, a ti ćeš zbog toga dobiti miris koji nije bio onaj u koji si se zaljubila na prvu.

Parfemi u kupaoni? Ipak ne

Baš kao što i prejako sunce ili svjetlost mogu uništiti tvoj omiljeni parfem, može ga uništiti i previše vode. Vlaga može uzrokovati određene kemijske reakcije u parfemu koje će opet dovesti do neželjenih posljedica.

Iako se naziva eau de toilette, nije preporučljivo svoj parfem držati u kupaoni. To je najčešća pogreška koju ljudi rade. Umjesto toga, nađi suho i mračno mjesto izvan kupaone. Sigurno imaš neki ormarić u hodniku ili sobi u kojem će se naći mjesta za tvoje omiljene mirisne bočice.

Uvijek zatvaraj bočicu

Koliko god da tebi kisik treba za život, isto toliko tvojim parfemima ne treba. To im je sigurno najveći neprijatelj. Svi mi parfeme najčešće stavljamo dok smo već spremni za izlazak i jednom smo nogom vani. Baš kao što u toj žurbi sebi ponavljaš da ne zaboraviš novčanik, ključeve i mobitel, ponovi si i da ne zaboraviš zatvoriti bočicu parfema. Ako parfem bude ostavljen i na nekoliko sati nezatvoren, postoji mogućnost da si mu skratila vijek trajanja, postojanost i mirisnost.

Mućkanje parfema ne donosi ništa dobro

Iako se iz nekog razloga mnogima čini da će to što protresu parfem prije korištenja pojačati njegov miris, zapravo će napraviti upravo suprotno. Baš kao što kisik uništava parfem, uništava ga i mućkanje. Tako jedino možeš stvoriti mjehuriće koji će pokvariti delikatne kemijske veze unutar parfema.

Što kada parfem promijeni boju

Promjena boje i mirisa otkriva puno. Recimo, parfemi napravljeni na prirodnoj bazi često će potamnjeti tijekom vremena, ali će njihov miris ostati jednak. S druge strane, sintetički parfemi neće tako lako promijeniti boju ili teksturu. Ako se to ipak dogodi, shvati kao signal da se kemijska struktura tvog parfema promijenila i da to više nije onaj prvotni. Iako ti to možda i ne smeta s obzirom na miris, često promijenjena kemijska struktura parfema može uzrokovati iritacije na osjetljivoj koži pa svakako pripazi.

Jasni znaci da je parfemu došao kraj

Najbolje je da se parfem redovito troši. Tako izbjegavaš mogućnost da se isti „pokvari“. Bez obzira koliko brzo trošiš parfem, najvažnije je pratiti njegovo stanje. Evo par znakova koji će ti jasno pokazati da je vrijeme za novu bočicu parfema:

  • promjena boje
  • „razrijeđen“, nepostojan miris
  • uljasta tekstura

Ipak, budi bez brige. Poslušaj savjete iz članka, pazi na parfem kako treba i potrajat će ti taman onoliko koliko ti je potreban.