Kako se pravilno nanosi parfem

Kako se pravilno nanosi parfem

Nositi parfem je lako; malo na ruku, malo na vrat i gotovo. Međutim, nositi parfem dobro i pravilno ipak zahtjeva neke finese. Recimo, znaš li da pravilno nanošenje parfema ovisi i o vremenu, odnosno temperaturi kada se nanosi, ali i o odjeći koju tada nosiš? U nastavku pročitaj koje su najčešće greške i na što trebaš paziti.

Utrljavanje parfema najveća je pogreška

Znaš ono kad špricneš parfem na zapešće jedne ruke pa ga protrljaš i na drugu? To je jedna od najvećih grešaka. Naime, dok trljaš parfem svojim zapešćima, griješ ga. Točnije, grije se tvoja koža koja u tom procesu proizvodi enzime koji mogu promijeniti miris parfema.

Kako bi se sačuvao pravi miris parfema, ali i kako bi što dulje trajao na tvojoj koži, jednostavno „potroši“ dva šprica. Jedan na jednu, a drugi na drugu ruku. Već nakon prvog puta primijetit ćeš razliku.

Parfem ne nanosi poslije tuširanja

Parfem trebaš nanositi na čistu kožu. Međutim, nipošto to nemoj raditi odmah nakon što iziđeš iz tuša. Razlog opet leži u – toplini. Nakon tuširanja (osim ako to ne radiš hladnom vodom) tijelo ti je toplije nego inače i treba mu neko vrijeme da se vrati u svoju normalnu temperaturu. A već smo naučili da parfemi ne vole toplinu. Malo sačekaj pa tek onda nanesi parfem.

Malo iza ušiju, na zapešće, ispod koljena…

Gdje je najbolje nanijeti parfem jedno je od najčešćih pitanja. Možeš ga stavljati po cijelom tijelu, ali zlatno pravilo koje će ti pružiti postojanost i trajnost kaže da ga nanosiš na mjesta na kojima je najjači puls.

Neka od tih mjesta možda nisu uobičajena, ali stručnjaci iz svijeta parfemistike savjetuju da parfem nanosiš iza ušiju, pri dnu vrata, na unutrašnjost laktova, ispod koljena, na zapešće i ispod grudi.

U slučaju da preferiraš nešto suptilniji miris koji će se tek ovlaš osjetiti, onda našpricaj parfem u prostor ispred sebe i prođi brzo kroz „mirisni oblak“. Tako će te kapljice omiljenog parfema doslovno pomilovati i ostaviti nježan trag.

Idealno na hidratiziranu kožu

Bitno je znati da parfem neće dugo trajati na suhoj koži. Najbolje je prije nanošenja parfema hidratizirati kožu. Zato i postoje kreme za tijelo i različiti preparati koji mirišu baš na tvoj omiljeni parfem. Zapravo je to idealna kombinacija: prvo mlijeko za tijelo, a na njega parfem. U slučaju da nemaš mlijeko za tijelo i parfem koji su u potpunosti komplementarni, onda je najbolje da koristiš kreme neutralnog mirisa. Najbitnije je da koža bude hidratizirana.  Parfem će se, između ostalog, najbolje zadržati na onim mjestima koja nisu prekrivena odjećom.

Neka i kosa miriše

U slučaju zime i hladnijeg vremena nemoguće je izbjeći velike slojeve odjeće. Ali trebaš znati da znoj, kao i prirodna masnoća na koži, uvelike utječu na miris parfema. Rješenje je u tome da jednostavno – namirišeš svoju kosu. Naime, parfem se „lijepi“ na tvoju kosu, ali i na proizvode za kosu kao što su šampon, regenerator i slično zbog čega će se parfem osjetiti duže nego bilo gdje drugdje.

Pritom pripazi da ne pretjeraš s količinom parfema u kosi jer previše alkohola iz parfema može isušiti i oštetiti tvoju kosu.