Kakvog je mirisa… feminizam?

Mnogi parfemi, baš poput dobrog filma ili knjige, u sebi nose snažnu poruku. Vođeni tom logikom, kreatori poznatog parfema L’Air Du Temps by Nina Ricci iz 1948. godine htjeli su svježim i sanjivim parfemom dati hommage miru. Čak i feminizam ima svoj miris. Znaš li koji je?

Sufražetkinje označile i parfemsku revoluciju

To ljeto provedeno na obali. Mamin zagrljaj. Prvi snijeg. Sve te „nemirisne“ stvari zapravo imaju itekako intenzivne mirise. Svi su oni zarobljeni u bočici parfema koji si tada imala ili ti ili osoba iz tebi drage uspomene.

Jednako tako je i početak borbe za ženska prava zarobljen u mirisnim bočicama. Naime, 1919. godine lansiran je parfem Tabac Blond by Caron koji je u sebi imao slatke arome Virginia duhana. Danas možda ništa neobično, ali tada je aroma duhana u parfemu bila rezervirana samo za muške parfeme.

„Kako se usuđuju?“, „Zašto bi i jedna žena htjela NE mirisati na cvijeće?“, „Ovo nema veze sa ženskim parfemima.“, reakcije su koje su dočekale Felicieu Wanpouille, kreatoricu tog revolucionarnog parfema.

Ta hrabra žena, u vremenu kada su se sufražetkinje budile, zaključila je da žene ne trebaju (i ne žele) mirisati samo na cvijeće. Mogu mirisati kako god požele! Mogu jedan dan mirisati na cvijeće, drugi dan na cigarete, kožu i drvenaste note. Žene mogu sve!

Inspiriraj se borbenošću žena s početka 20. stoljeća i pronađi revolucionarne parfeme koji će te oduševiti.

CK One kao „najfeminističkiji“ parfem

Jedan od „najfeminističkijih“ parfema svakako je Calvin Klein One. Parfem je to s početka devedesetih koji je, baš kao i Tabac Blond by Caron s početka 20. stoljeća, značio revoluciju. Riječ je o prvom unisex parfemu u povijesti. Njime je tako decentno naznačeno da su muškarci i žene – jednaki.

Krasi ga drvenasta baza obogaćena amberom koja je poprilično intenzivna. Tu su još i bergamot i svježi začini koji parfemu daju raskoš i koji zbilja dobro idu s porukom koju nosi.

Tom Ford Noir miriše na borbenost i nježnost istovremeno

Iako je najprije lansirana muška inačica parfema Tom Ford Noir, njegova ženska „pratnja“ također je doživjela popriličan uspjeh. Parfem je to koji u svom orijentalno-cvjetnom mirisu zadržava svu širinu ekstravagancije i senzualnosti. Drvene note u temelju ovog parfema daju mu snagu i borbenost.

Međutim, Tom Ford Noir za žene je u istom trenutku i „klasično“ ženski parfem. To može zahvaliti puderastim notama i nježnoj vaniliji.

Osim toga, sama bočica ovog parfema zbilja pokazuje svu snagu koju svaka žena nosi. Jednostavno crno pakiranje s izrezbarenim reljefom sa zlatnim poklopcem pokazuje kako ženstvenost, borbenost, ali i nježnost imaju jedan posve klasičan, ali itekako efektan oblik.

Burberry Body Gold samo za žene koje znaju što žele

Odlučnost i senzualnost. To su dvije glavne karakteristike koje krase bočicu Burberry Body Gold parfema. Iako se u visokim notama ovog moćnog parfema nalaze breskva i frezija, slatko-voćne mirise vrlo brzo mijenjaju elegantno-kremaste i tople arome sandalovine, kašmira, vanilije, ambera i mosuša. U parfemu se nalaze i tragovi mirisa cvijeća, ali prije svega riječ je o jednom drvenasto-puderastom parfemu koji namijenjen itekako odlučnim i snažnim ženama.