Kojoj aromatičnoj grupi mirisa ti pripadaš?

Postoji na stotine mirisa, a potraga za onim savršenim može biti izazovna. Pronalaženje željene note mirisa može biti zbunjujuće ako nisi upoznata s različitim notama.

Zato će ti poznavanje obitelji mirisa olakšati biranje preferiranog parfema. Evo što će ti omogućiti bolje razumijevanje parfema i kako odabrati željeni miris. 

Citrusni mirisi

Svježina, kiselost i sunčane note zajednički su nazivnici ove mirisne obitelji pune elana! Oni su jedna od najsvježijih obitelji čiji su mirisi vrlo oštri, dajući bilo kojoj noti trenutačni sjaj. U gornjim notama najčešće ćeš naći naranču, mandarinu i bergamot. Eterična ulja ovih sastojaka uglavnom se ekstrahiraju iz korice voća. Ovi su mirisi upravo iz tog razloga oštri, pikantni, sočni i svježi te se smatraju energizirajućim i ljetnim.

Produži svoje ljeto uz parfem Beautiful.

Cvjetni mirisi

Ova olfaktorna obitelj jedna je od najvećih i najstarijih u povijesti parfumerije. Cvjetni mirisi sadrže najrazličitije sastojke od kojih je većina cvijeće. Njihove mirise najbolje prepoznajemo – ruža i jasmin su glavni akteri. Cvijeće je sjajno kao prepoznatljivi sastojak, ali nježno smješteno u bazi kako bi unijelo ravnotežu u miris. Ostalo cvijeće popularno u ovoj obitelji su cvijet naranče, božur i gardenija.

Procvjetaj uz Gucci Bloom.

Svježi mirisi 

Obitelj svježih mirisa definirana je živahnim, aromatičnim kompozicijama potpomognutim drvenim notama. Ovi parfemi imaju svijetle, biljne, čiste i oceanske note, a njihove podobitelji uključuju aromatične i citrusne mirisne. Najčešće note svježih parfema su citrusi, bijelo cvijeće i bergamot. 

Born in Roma Yellow Dream prava je kruna obitelji svježih mirisa.

Cyphre mirisi

Iako se ova mirisna obitelj tek nedavno definirala, danas zauzima istaknuto mjesto u svijetu parfumerije. Cyphre je u početku uključivao mirise bazirane uglavnom na hrastovoj mahovini, labdanumu i akordima bergamota. Kao i druge obitelji, ovi su akordi evoluirali i modernizirali se novim sastojcima poput pačulija. Opisivanje chypre parfema prilično je teško jer je vrlo složen. Može odavati osjećaj vlažnog grmlja i nagoviještati jesenske mirise. 

Neka ti svaki trenutak bude poseban uz Lancôme Idôle.

Drvenasti mirisi

“Drvenasta obitelj” sastoji se od mirisa s toplim, smolastim, dimljenim ili čak vlažnim notama. Može uključivati mirisno drveće poput sandalovine i cedra, ali također i lišće i korijenje poput pačulija i vetivera. Drvene note prisutne su u velikoj većini mirisa. Ove kompozicije su se dugo smatrale prilično muškim, ali već nekoliko godina drvenaste note zavode i ženstvenije noseve stapajući se s cvjetnim ili voćnim akordima. 

Isprobaj unisex parfem Prada L’homme L’eau.

Orijentalni mirisi

Poznati i korišteni od pamtivijeka, orijentalni mirisi osvojili su noseve u cijelom svijetu. Ova olfaktorna obitelj okuplja mirise čija je baza izgrađena isključivo na sastojcima životinjskog podrijetla, poput ambre. Danas nam sinteza omogućuje vjerno rekreiranje tih nota, a orijentalni mirisi obogaćeni su sastojcima slatkih, puderastih i začinskih nota poput labdanuma ili cimeta.

Pokaži svoju senzualnost s Versace Crystal Noir.

Što znači “Provjerila BIPA”?

Oznaka “Provjerila BIPA” potvrđuje da su sva naša pravila naručivanja i procesi ostvareni. Ako imaš još pitanja oko parfema, bilo da se radi o odabiru i načinu korištenja ili o kriterijima koje parfem treba zadovoljiti prije nego što ga stavimo na naše police, posjeti našu edukativnu stranicu i saznaj odgovore na sva svoja pitanja (i više!).