Vodič kroz parfemske note

Koliko puta čuješ da se spominju mirisne note? Kakve veze note imaju s parfemima, pitaš se. Bit će ti jasnije kakve ako parfeme promatraš kao simfoniju.

Parfemi su i znanost i umjetnost. Baš kao što neka skladba za orkestar ne može biti potpuna bez violinske dionice, ni parfem ne može biti potpun bez neke svoje dionice, odnosno bez nota koje ga čine tvojim omiljenim parfemom.

Tri stavka mirisne simfonije

Prvo, trebaš znati da svaki parfem ima tri dionice, odnosno tri razine nota. To su gornje, glavne i osnovne note. Kad te zapljusne val mirisa iz bočice to su zapravo gornje note. Zato ti se ponekad parfem učini citrusnim, a kasnije poprimi drvenast ili cvjetni karakter. Visoke note su zadužene za prvi dojam, ali kako brzo dođu, tako brzo i odu.

U gornjim notama obično se nalaze najlakši mirisni sastojci, a to su agrumi, mediteranske biljke i slično. Njihova je zadaća da djeluju na tebe poticajno i osvježavajuće. Zato te često neki parfem i osvoji na prvu, a kasnije se razočaraš jer se „izgubio“ miris. Da ne bi došlo do razočaranja, obavezno sačekaj nekoliko minuta dok parfem ne pokaže svoju pravu raskoš.

Razrada glavne teme

Svu svoju širinu parfem daje zahvaljujući svojim glavnim notama. One su najvažniji dio ove mirisne simfonije i zadužene su za razradu glavne teme. U njihovu sastavu najčešće se nalaze cvjetni mirisi, ali i paprena metvica, kadulja, timijan i sl. Glavne note ulaze u reakciju s tvojom kožom i zajedno s tvojim prirodnim mirisom tvore onaj miris koji će se zadržati nekoliko sati. Tada dolazi do one promjene u mirisu između prvog šprica i ovog već zrelog mirisa.

Treći stavak prepušten je osnovnim notama. Kod dobrog parfema one se zadrže cijeli dan. One zapravo daju zaokruženost cijeloj mirisnoj skladbi. Budući da su stvorene da traju, u njihovu se sastavu najčešće nalaze mirisi životinjskog ili kožnatog karaktera, ali i oni drvenasti mirisi, kao i vanilija, pačuli, sandalovina i slično.

O notama ovisi i trajanje

Tvoj će parfem trajati i neće postati „čudan“ nakon nekog vremena ovisno o parfemskim notama. Kvalitetu parfema ne odlikuju osobne preferencije. Nekome paše miris bergamota, a netko jednostavno više voli sicilijansku naranču.

Kvalitetu parfema odlikuje tijek parfema, odnosno njegova neprekinutost. Bitno je da su sastojci svake note parfema prisutni od samog početka, ali da se javljaju različitim intenzitetima u različito vrijeme.

Parfeme zaista trebaš shvatiti kao glazbu. Nedostatak harmonije stvorit će lošu skladbu, bilo glazbenu ili parfemsku. Zato kreatori parfema balansiraju između svih sastavnica parfema. Kod najboljih parfema sve komponente djeluju zajedno, i to na način da se željena komponenta počinje osjećati upravo kad prijašnja počne blijedjeti. Prava umjetnost, zar ne?