Zašto se parfem na koži mijenja tijekom dana?

Probudiš se ujutro u 7, spremiš se, staviš svoj omiljeni parfem kad ono… Do 9 ujutro već ga ne osjetiš jer je „nestao“. Ili ga osjetiš, ali ne istim intenzitetom pa čak ni istim mirisom kao što je to bilo kad je tek izašao iz bočice. Evo zašto je tomu tako.

Kemija parfema je jedan od glavnih krivaca

Kako bi razumjela gdje tvoj parfem pobjegne tijekom dana, trebaš najprije znati strukturu parfema. Dakle, svaki je parfem dizajniran tako da ima tri razine nota, a to su: gornje, glavne i osnovne note. Kada ga tek špricneš iz bočice, tada osjetiš gornje note. One su ono na osnovi čega stvaraš svoj prvi dojam o parfemu. U tim gornjim notama najčešće se nalaze lagani sastojci koji su „najishlapljiviji“. To mogu biti citrusi, svježe začinsko bilje i sl.

Nakon nekoga vremena, počet će dolaziti novi mirisi. Više tvoj parfem neće mirisati kao parfem koji si u 7 ujutro stavila na sebe, nego će se probuditi neke nove arome. To će biti glavne note. Riječ je o sastavnicama parfema koje traju i po nekoliko sati. One nisu toliko intenzivne kao gornje, ali su svakako dugotrajnije. Onda, recimo, oko ručka i njih prestaneš osjećati. No, ne brini. To je samo znak da je vrijeme za dolazak osnovnih nota.

Osnovne note su ona točka na i koja svakom parfemu daje karakter. One su stvorene da traju i, ako je parfem jako kvalitetan, zadržat će se na tvojoj koži cijeli dan, ma kako rano on počeo.

Kad si pod stresom, parfem se mijenja

Osim kemije parfema, veliki utjecaj na mijenjanje parfema imaš i ti. Naime, koliko god da je parfem testiran i koliko god da su izdržljive i mirisne sve tri njegove note, ti si taj sastojak o kojem najviše ovisi sudbina parfema.

Naime, parfem se mijenja u dodiru s tvojom kožom, a i sama znaš da ti ni koža nije ista svaki dan. Dakle, ni parfem na tebi neće biti isti svaki dan. Vjerovala ili ne, parfem će mirisati drugačije na tebi ovisno od tvoga raspoloženja. Možda to nećeš primijetiti u onim danima kad si izrazito sretna, ali sigurno ćeš primijetiti onda kad budeš pod stresom. Zašto? Zato što će tada parfem najviše promijeniti svoj miris.

Slično je kao i s dezodoransom. Nekad će te dezodorans zaštititi od neugodnih mirisa u nekim fizički najzahtjevnijim situacijama, a nekad ćeš sjediti na poslu za laptopom i čak ni tvoj najbolji dezodorans neće moći izdržati pred najezdom stresa, rokova i poteškoća na poslu.

Bitno je znati odabrati kvalitetan parfem

Naravno, kao i u svemu drugome, i kod parfema na dugotrajnost utječe kvaliteta. Što je parfem kvalitetniji, odnosno što su njegove note smišljenije i bolje ukomponirane, to će on imati manje oscilacija u promjeni mirisa.

Sigurno si bar jednom u životu imala susret s parfemom koji nakon nekog vremena što ga nosiš postane kiselkast i nekog čudnog mirisa koji te „škaklja“ u nosu. To je zato što u sebi nema previše kvalitetne sastojke. S druge strane, kvalitetni parfemi će tako balansirano prelaziti iz jedne note u drugu pa će, iako se mijenja miris, cijelo vrijeme na tebi biti ugodni. Stoga, ako ne želiš škakljanja u nosu (a tko želi), svakako pronađi svoju parfemsku osobnost i naoružaj se samo najkvalitetnijim mirisnim koktelima.