Vetiver, bergamot, tonka… Što su i koja je njihova uloga u parfemima?

Ako nosiš parfem, vjerojatno si dobro upoznata s njegovim mirisom. No jesi li upoznata sa svim sastojcima koji čine tvoj omiljeni miris?

Sastojci parfema uključuju mješavinu alkohola, ulja i drugih komponenti kao što su bergamot, vetiver, tonka grah, benzoin, labdanum…

Bez brige ako ti ovi nazivi baš ništa ne govore. Donosimo ti prvi dio članka o najčešćim sastojcima u parfemima za koje malo tko zna što su zapravo, a koji imaju divne posebnosti i čari, kao i u kojim modernim brendovima mirisa ih možeš naći.

BERGAMOT – Kiselo je ponekad najslađe

Bergamot je mirisno citrusno voće tropske biljke Citrus bergamia. Plod je uobičajen na cijelom Mediteranu, veličine naranče, ali sličan boji limete ili čak žućkast, ovisno o zrelosti.

Poput ostalih agruma, bergamot ima osebujan, opojan miris i okus. Vrlo je aromatičan, a eterična ulja se ekstrahiraju iz kore. Eterično ulje bergamota je najfinije među citrusnim uljima te se koristi za izradu parfema, kolonjske vode ili mirisnih sapuna. Ima isti okus kao što i miriše: kiselo, jako mirisno i začinjeno.

No, za razliku od ostalih agruma, ne može se jesti svježe jer su bergamot naranče poprilično kisele. No, korica i meso ploda koristi se kao aroma u kolačićima, kremama, marmeladama, sirupima i koktelima. Također se miješa s majonezom ili pestom i služi kao začin uz riblja ili mesna predjela.

Pssst… Ovaj čarobni parfem sadrži bergamot.

MAHUNA TONKA – Za savršeni balans svake kombinacije

Mahuna tonka, sjeme amazonskog drveta, jedna je od naširoko korištenih nota u parfumeriji. Ima slatki, začinjeni miris koji podsjeća na vaniliju i badem.

U orijentalnim mirisima, ova nota prikazuje medeni aspekt s voćnim podtonovima. Kada se koristi u kombinaciji s citrusnim notama, pojačava svježinu, a može i uravnotežiti kiselost nota poput grejpa. Uz cvjetne kompozicije, tonka ima tendenciju parfemu dodati puderastu aromu.

Otkrij sve čari mahune tonka u ovom parfemu.

VETIVER – Osjećaj tople zemlje pod bosim stopalima

Vetiver je uobičajen u svemu, od mirisnih svijeća do parfema, ali malo ljudi zna kako miriše u usporedbi s drugim popularnim mirisima poput vanilije ili kože.

Vetiver dolazi iz biljke Chrysopogon zizanioides, višegodišnje trave porijeklom iz Indije. Ova trava naraste do 1,5 metra. Ima visoke stabljike i tanke, krute listove. Povezan je s drugim mirisnim travama kao što su limunska trava i citronela.

Vetiver miriše suho, zemljano, drvenasto, kožasto i dimljeno. Zamisli nepokošenu travu na toplom danu i imat ćeš grubu predodžbu o tome kako miriše vetiver. Smatra se muževnijim mirisom i koristi se u svijećama, kolonjskim vodama i drugim mirisnim proizvodima namijenjenim muškarcima.

Ponekad ga se naziva “uljem spokoja” ili “mirisom tla” zbog svojih umirujućih učinaka. U aromaterapiji se koristi za jačanje imuniteta, smanjenje tjeskobe i promicanje mentalne jasnoće.

Osjeti svu ljepotu vetivera s ovim parfemom.

Što znači “Provjerila BIPA”?

Oznaka “Provjerila BIPA” potvrđuje da su sva naša pravila naručivanja i procesi ostvareni. Ako imaš još pitanja oko parfema, bilo da se radi o odabiru i načinu korištenja ili o kriterijima koje parfem treba zadovoljiti prije nego što ga stavimo na naše police, posjeti našu edukativnu stranicu i saznaj odgovore na sva svoja pitanja (i više!).