Zašto neki parfemi bolje mirišu zimi nego ljeti?

Baš kao što iz haljinica i suknjica, laganih majica, japanki i sandala uskačemo u džempere, jakne, šalove i čizme, tako bismo trebali svoje lagane parfeme zamijeniti za neke malo „konkretnije“.

Lagano, cvjetno, svježe i prozračno. I što ti pada na pamet? Ljeto, jasno! Ako uživaš u ljetu tijekom cijele godine, barem kroz svoj parfem, i ne pada ti na pamet mijenjati ga za tamo neke zimske i teške mirise, odlično.

Međutim, sigurno ti se dogodilo da se tvoje mirisno ljeto u bočici zimi slabije osjeti. A možda ti se dogodilo i da ti je neki zimski miris ljeti pak pretežak i teško podnošljiv. Evo zašto.

Zima donosi bogate parfeme

Postoje neke mirisne note koje jednostavno bolje „rade“ dok su vani minusi. Druge pak svoj maksimum i najbolje od sebe daju tek kada je vani dovoljno toplo. To je zato što većina parfema dobiva drugačiju mirisnu notu kada je vani visoka temperatura.

Neki tek tada procvjetaju – to su obično cvjetne i citrusne note – a oni koji su sami po sebi malo teži, na velikim vrućinama postaju gotovo nepodnošljivi. Zato je ljeto rezervirano za lagane i prozračne, a zima za bogate parfeme.

To nije, naravno, sveto pravilo. Netko možda baš jako voli ljeti mirisati na cimet, naranču, vaniliju i toplinu. Te će ćeš osobe prepoznati po tome što već u desetom mjesecu vade božićne ukrase!

Parfemi koji teško isparavaju

Baš kao što te zimi grije hrana, mogu te grijati i parfemi. Za taj doživljaj biraj mošusne, drvenaste te blago egzotične parfeme. Popularni su oni začinjeniji, umjesto, recimo, Elizabeth Arden White Tea. Zbog svoje jake arome i postojanosti, takvi će parfemi „preživjeti“ velike minuse. Ostat će prisutni unatoč stalnom skidanju kapa i rukavica jer – da – nježniji parfemi doslovce mogu ispariti pod težinom odjeće.

Dok „zimski“ parfemi daju osjećaj topline i ušuškanosti, one osobe koje ni na minus 10 ne odustaju od lepršavih i laganih mirisnih nota zapravo i preko zime žele osjetiti miris ljeta. Ako ti spadaš u tu grupu, onda trebaš znati da se tvoje ljeto u bočici znatno brže troši zimi nego ljeti.

Tvoja koža je tvoj X faktor

Veliku ulogu u postojanosti parfema ovisno o sezoni igraju i kemijske reakcije u tijelu. Ljeti se više znojiš i težak miris zapravo bi samo mogao dodatno pogoršati situaciju. Onaj „X faktor“ u ukupnom dojmu koji ostavljamo parfemom upravo je reakcija s našom kožom.

Iako postoji toliko razloga zašto bi se parfemi trebali mijenjati kao što se mijenja i odjeća tijekom godišnjih doba, na kraju će samo jedna stvar odlučiti hoće li to biti tako ili ne, a to je tvoj nos. Ako tebi ne smeta trošiti veće količine „ljetnog“ parfema preko zime, nastavi ga koristiti. Ako si jedva dočekala zimu da se možeš vratiti na tople mirise zahvaljujući kojima ćeš utopljena preživjeti zimu, onda svakako biraj one parfeme koji u svom sastavu kriju naranču, cimet, sandalovinu, vaniliju i druge tople mirisne note.