Znanost je potvrdila: Parfemi bude hrabrost i snagu u ženama

S razlogom su ljudi oduševljeni mirisnim carstvom. Parfemi, odnosno mirisi u nama bude najrazličitije emocije. Da mogu utjecati i na vlastiti osjećaj snage i samosvjesnosti, potvrdila je i znanost.

Kako mirisi utječu na apsolutno sve

Mirisi su fenomen koji nikad neće biti moguće dovoljno dobro opisati riječima. Oni utječu na naše misli, raspoloženje, osjećaje, ali i ponašanje.

“Za druge senzacije kao što su zvukovi i vizualne slike osjetilni unos se isporučuje ravno do talamusa, dok senzacije mirisa najprije putuju kroz druge dijelove mozga, uključujući područja koja kontroliraju pamćenje i emocije. Dakle, mirisi imaju dodatnu obradu, čak i prije nego imamo svjesnost o mirisu. Iz tog razloga, mirisi mogu imati snažan utjecaj na to kako mislite, osjećate i ponašate se.”

dr. med. Jelica Popić.

Govori psihoterapeutkinja pokretačica prvog wellness centra u Hrvatskoj. Naime, receptori pomoću kojih osjećamo mirise su izravno povezani s najstarijim dijelom ljudskog mozga za koji se vjeruje da je sjedište emocija.

“Miris se nakon što dospije u limbički sustav, prenosi u koru velikog mozga gdje se svjesno spoznaje, tj. osjeća. No kako je miris prepoznat nesvjesno dok je prolazio kroz limbički sustav on je i prije svjesnosti mirisa potaknuo dublje osjećaje i naveo tijelo na odgovor – emocionalnom i fiziološkom reakcijom.”

objašnjava dr. Popić istraživanje znanstvenice Kate Fox.

Koje arome tjeraju strah

Već su odavno poznate sve prednosti i dobrobiti koje nosi aromaterapija. I premda se aromaterapija treba odvojiti od svakodnevnog uživanja u mirisima parfema, činjenica je da određeni sastojci u parfemima mogu djelovati pozitivno na buđenje samopouzdanja, odnosno na smanjivanje osjećaja straha, depresivnog raspoloženja, stresa i svega što ženu koči u dolasku do osjećaja snage i onoga “mogu sve što poželim”.

–  Samo jedan dašak mirisa može nam promijeniti negativne emocije u pozitivne; promijeniti sumorna raspoloženja u ona ugodna ili nas prenijeti na posve drugo mjesto i u posve drugo vrijeme – ističe dr. Popić.

Svaka žena može (i treba) u sebi probuditi hrabrost i snagu i ponosno je nositi svaki dan. To će učiniti ako se oslobodi onoga što je koči: stresa, tjeskobe ili bilo kojih drugih starih rana. Tako je u borbi protiv stresa najbolje koristiti parfem s dominantnim citrusnim notama, dok su za dame koje muči tjeskoba, a čak i ljubavni jadi, najbolji cvjetni mirisi.

Citrusni Hilfiger ili cvjetni Davidoff, pitanje je sad

Jedan od najljepših citrusnih mirisa, složit će se sve ljubiteljice takvih pripravaka, svakako je Girl Citrus Brights s potpisom Tommyja Hilfigera. Parfem je to koji budi sjećanje na tople, ljetne dane, a sigurno će biti sjajan i za proljetnu pripremu za to najveselije godišnje doba. Krasi ga energičnost i spontanost, a svojim neodoljivim citrusnim notama dat će potrebnu energiju i tijelu i duhu.

Za obožavateljice cvjetnih aroma, ovog proljeća idealan je odabir Cool Water Sea Rose od Davidoffa. Riječ je o parfemu u kojem dominira ružičasti božur, a uz koji se tako nježno uklapaju note kruške i mošusa. Parfem koji budi nježnost, koji je lagan i jednostavan i miriše na slobodu. Sasvim dovoljno za pronalazak vlastite unutarnje snage, zar ne?