Eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne – znate li razliku?

Ako te netko probudi u pola noći, sigurno bi znala reći koji je tvoj omiljeni parfem, na što te podsjeća i na što miriše. Međutim, da te netko pita znaš li koja je razlika između eau de parfum i eau de toilette bočice, možda bi se već morala zamisliti. Tu smo da ti razjasnimo.

EDP i EDT razlikuju se po mirisnoj koncentraciji

Poprilično je jednostavno. Eau de parfum (EDP) i eau de toilette (EDT) razlikuju se po koncentraciji mirisa. Bočice s oznakom EDP uvijek su koncentriranije od bočica s oznakom EDT. Tako je koncentracija tvog omiljenog mirisa u EDP bočicama između 15 i 20 posto, dok u ovima drugima ona varira od proizvođača do proizvođača. Najčešće je riječ o postotku između 5 i 15.

I dok sigurno misliš kako toaletna vodica može zamijeniti parfemsku vodicu (jer je toaletna vodica obično i jeftinija), zapravo često jedan parfem uopće ne miriše isto u ta svoja dva različita oblika. Dakle, nisu baš međusobno zamjenjivi kako se čini.

Osim cijene, i EDP i EDT imaju svoje namjene. Toaletna vodica više koristi u dnevnoj upotrebi, dok je parfemska vodica, zbog svoje dugotrajnosti, idealna za posebne prilike i događaje. Pritom treba pripaziti i u kojem dobu godine koristiš koji oblik svog omiljenog parfema. Ljeti je, recimo, zbog svoje lakoće i prozračnosti bolje koristiti toaletne vodice.

U svoju mirisnu rutinu ubaci parfemsku kremu

Sigurno si čula i za eau de cologne (EDC), za body mist, parfemske kreme i slično. Da, zbilja je jako puno različitih mirisnih pripravaka i vjerojatno se često zbuniš kada trebaš odlučiti što kupiti. Eau de cologne parfem je s najmanjom koncentracijom mirisa i u njemu se nalazi 2 do 4 posto mirisne koncentracije.

Međutim, nemoj da te brojevi zavaraju. Postoji puno čimbenika koji utječu na dugotrajnost parfema. Baš zato, ako koristiš, primjerice, EDT ili EDC, možeš koristiti i parfemsku kremu svog omiljenog brenda. Ona će svakako pridonijeti dugotrajnosti, ali i svježini koju će tvoj parfem stvarati na tebi.

Recimo, jedne od najpopularnijih i najprodavanijih parfemskih krema su one s potpisom Elizabeth Arden. White Tea i sve izvedenice te linije, Green Tea i druge parfemske kreme toliko su, ne samo mirisne, nego i bogate te hidratantne. Osim što će se, zahvaljujući njima, obradovati tvoje nosnice, sigurno će ti i cijelo tijelo biti zahvalno.

Ljeto je naprosto savršeno za popularne mirisne vodice

Kao što je već rečeno, ljeti je bolje koristiti manje koncentrirane parfeme. U slučaju da ti je i EDT prejak, onda je za tebe savršeno rješenje mirisna vodica, odnosno body mist.

Mirisne vodice bile su izrazito popularne devedesetih godina prošlog stoljeća i onda kao da su malo pale u zaborav. Srećom za sve ljubiteljice ovog oblika mirisnog pripravka, posljednjih nekoliko godina ponovno se mogu naći na policama dućana.