Pokret koji obožavamo: Znaš li što su clean mirisi?

Ako ove godine planiraš napraviti zaokret po pitanju svojih beauty navika, kreni od parfema!

Sigurno se nekad zapitaš što sve nanosiš na svoju kožu. U Hrvatskoj se posljednjih godina sve više spominje “clean pokret”, lifestyle i beauty trend koji razvija svijest o sastojcima u našem svakodnevnom životu, a koji su možda suvišni ili u nekim slučajevima štetni.

● Od proizvodnje do prodaje: Svi procesi koje kvalitetan parfem mora proći prije dolaska na police

Najviše se odnosi na prehranu i kozmetiku, a iako nema svoju jedinstvenu definiciju, ovaj pokret je u suštini usmjeren preispitivanju onoga što nosimo. Saznaj što sve definira clean pokret i zakorači u nove beauty navike!

Kako konvencionalni parfemi postaju održiviji

Clean parfemi sadrže samo dobre sastojke i čisti su od bilo kakvih toksina, parabena i mineralnog ulja. Točnije, clean proizvodi u svom sastavu mogu sadržavati i sintetičke sastojke, no isključivo one za koje višegodišnja ispitivanja potvrđuju da ne štete zdravlju te da imaju povoljno djelovanje na kožu.

Brojni renomirani parfumeri, nezadovoljni masovnom produkcijom parfema i načinom na koji se danas proizvode, odlučili su se vratiti izvornim načinima izrade mirisa, tj. bez uporabe kemijskih rješenja i tehnologije – drugi su se okrenuli naprednoj tehnologiji uz koju pokušavaju preraditi prirodne sastojke. Iako postoji više rješenja, svima je zajedničko da se bore protiv klimatskih promjena te da pozivaju na održivost.

U clean pokretu pojavili su se i upcycled parfemi – radi se o ponovnoj i kreativnoj upotrebi otpadnih materijala za proizvodnju nečeg novog. Modna industrija već neko vrijeme koristi upcycling, no u parfemskoj industriji je to vrlo bitna novost jer mijenja dosad korištene sastojke iz kreativnijih izvora, a pritom zadržava već postojeću formulu proizvoda. Također, izravno smanjuje količinu otpada koji nastaje tijekom proizvodnog procesa.

● Eau de parfum, eau de toilette, eau de cologne – znaš li razliku?

Mirisi koji osvajaju svijet

Brend Clean trenutno je jedan od najpopularnijih mirisa u svijetu. Već kroz same nazive parfema možeš shvatiti njihovu posebnost: Air, Cool Cotton, Fresh Laundry, Fresh Linens, Rain, Skin… Ukratko, Clean slavi arome kao što su svježe oprana koža, svježe rublje i kristalno čiste pamučne majice.

Inspirirani jednostavnošću mirisa sapuna, sigurnost svojih potrošača stavljaju na prvo mjesto. Od 2003. godine su postavili standard za mirise svjetske klase:

“Vaša sigurnost nam je na prvom mjestu već više od 15 godina. Zato uvijek provjeravamo sastojke bez da žrtvujemo miris koji ćete voljeti i njegovati godinama.”

Tu je i Monotheme koji je pokrenuo Monotheme Bio – novu liniju koja uključuje eco-bio-friendly parfeme s ICEA certifikatom. Toaletna voda White Musk dio je te kolekcije, a njegov miris očarava mekim, nježnim i sofisticiranim notama. U baznim notama su pačuli, sandalovina i mošus – životinjski miris koji se od davnina koristi kao jedan od najvažnijih – i vrlo cijenjenih – osnovnih sastojaka u pripremi parfema.

Važna odluka u stvaranju ove bio kolekcije je odabir rijetkih i čistih prirodnih sastojaka kako bi se stvorile vrlo uvjerljive alternative tradicionalnim parfemima. Na kraju, jasno je jedno – ovi clean parfemi predivan su korak prema boljem i zelenijem sutra!

Što znači “Provjerila BIPA”?

Oznaka “Provjerila BIPA” potvrđuje da su sva naša pravila naručivanja i procesi ostvareni. Ako imaš još pitanja oko parfema, bilo da se radi o odabiru i načinu korištenja ili o kriterijima koje parfem treba zadovoljiti prije nego što ga stavimo na naše police, posjeti našu edukativnu stranicu i saznaj odgovore na sva svoja pitanja (i više!).